69- Т "Основи агрономії" на 09.04.2020 ЗЕРНОБОБОВІ КУЛЬТУРИ Загальна характеристика зернобобових культур, їх роль у вирішенні проблеми білка і підвищенні родючості грунту. Кормова, продовольча, технічна цінність зерна До групи зернових бобових культур відносяться горох, сочевиця, квасоля, чина, соя, нут, кормові боби, люпин, маш, арахіс, вігна. Усі вони належать до родини бобових(Fabaceae). Серед сільськогосподарських культур зернобобові відзначаються найвищим вмістом білка. Якщо в зерні твердої ярої пшениці середній вміст його 16%, то в зернобобових– 25%, а в деяких з них(соя, кормовий люпин) перевищує45%. За вмістом білка в зерні і калорійністю зернобобові перевищують м’ясо, рибу та інші продукти харчування. Зерно зернобобових культур містить також близько50% вуглеводів, 1–3% жиру(соя– до26%),2–4% мінеральних речовин, вітаміни А, В1, В2, С тощо...
Комментарии
Отправить комментарий