Сообщения

64-Т "Агротехнологія" Т ема . Еколого-біологічні системи світового землеробства  Існують декілька систем альтернативного землеробства. Найбільш старою із них рахують еколого-біодинамічну. Землевласники, у відповідь на потреби ринку, вирощують продукцію на «чистій» основі, стали впроваджувати нові системи землеробства. Існує спектр різновидів альтернативного землеробства. Різниця між ними часто несе термінологічний характер. 1. Еколого-органічна система Цю систему найбільш широко використовують в США. В штатах Орегон, Мен і Каліфорнія прийняті юридичні визначення органічного сільського господарства, які одержали підтримку деякими федеральними органами. Згідно цьому закону, споживчі продукти необхідно вирощувати, зберігати і переробляти без використання синтетичних добрив, пестицидів або регуляторів росту. Законом дозволено примінення мікроорганізмів, мікробіологічних продуктів і матеріалів, які складаються із речовин, тваринного або мінерального походження. Європейське
69- Т "Основи агрономії" на 09.04.2020  ЗЕРНОБОБОВІ КУЛЬТУРИ Загальна характеристика зернобобових культур, їх роль у вирішенні проблеми білка і підвищенні родючості грунту. Кормова, продовольча, технічна цінність зерна До  групи  зернових  бобових  культур  відносяться  горох, сочевиця, квасоля, чина, соя, нут, кормові боби, люпин, маш, арахіс, вігна.  Усі  вони  належать  до  родини  бобових(Fabaceae).  Серед сільськогосподарських культур зернобобові відзначаються найвищим вмістом білка. Якщо в зерні твердої ярої пшениці середній вміст його 16%, то в зернобобових– 25%, а в деяких з них(соя, кормовий люпин) перевищує45%. За вмістом білка в зерні і калорійністю зернобобові перевищують  м’ясо,  рибу  та  інші  продукти  харчування.  Зерно зернобобових культур містить також близько50% вуглеводів, 1–3% жиру(соя– до26%),2–4% мінеральних речовин, вітаміни А, В1, В2, С тощо. Зернобобові  культури  мають  велике  народногосподарське значення. Зерно їх широко викори
69-Т "Основи агрономії" Шкідники і хвороби зернових культур.  Інтегрована система захисту Особливо  небезпечними  шкідниками  зернових  на  Україні  є клоп-черепашка, хлібні жуки, хлібна жужелиця, дротяники, шведська муха та гусінь озимої совки. Клоп-черепашка  поширений  у  південних  степових  районах України, зимує в листяній підстилці в лісах і полезахисних смугах. Навесні, з настанням тепла(до20С) перелітає на посіви і в травні відкладає яйця на сходах польових культур. У середині літа з личинок утворюються  клопи,  які  пошкоджують  листя,  колоски  зернових культур. Хлібні  жуки.  Особливо  шкідливі  жук-кузька  і  жук-хрестоносець.  Личинки  їх  живуть  у  грунті,  підгризаючи  корінці рослин, а дорослі жуки живляться на колосі зерном різних злаків. Найбільше  їх  буває  на  посівах  у  середині  червня,  під  час наливання і достигання хлібів. Самки відкладають яйця в грунт на глибину10–20 см. Із них виплоджуються личинки, які живуть у грунті два р
69-Т "Основи агрономії"  ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ Зернові культури – основа сільськогосподарського виробництва. Господарське значення зернових культур В Україні зернові культури займають найбільші посівні площі, що  свідчить  про  їх  виключно  важливе  продовольче,  кормове  і сировинне значення в народному господарстві. Площа  зернових  культур  у  сприятливі  роки  сягає  15,5–          16,5 млн. га, або45–50% загальної посівної площі. Найпоширенішою  зерновою  культурою  в  Україні  є  озима пшениця,  посіви  якої  займають,  залежно  від  року, 6,6–7,3 млн.  га землі. До90% площ її зосереджені в Степовій і Лісостеповій зонах і лише близько10% – у Поліській. Завдяки широкому впровадженню у виробництво інтенсивної технології вирощування озимої пшениці за останні  роки  значно  зросла  її  середня  врожайність.  Досвід  кращих господарств  свідчить,  що  сучасна  інтенсивна  технологія  здатна забезпечити подальше значне зростання врожайності озимої пшениці на вс